søndag 7. mars 2010

Bytte av senkekjølwire

På noen kajakker kan wiren bøye seg, og senkekjølfunksjonen reduseres eller bortfaller helt. Det skjer som regel når vi låner kajakken til noen som ikke er vant med senkekjøl. Spesielt hvis senkekjølen senkes på land. Eller hvis vi er uheldige ved stuing på henger eller vi har fått småstein i senkekjølboksen. Noen ganger holder det å snu wiren, men noen ganger må vi bytte wiren. På langtur bør vi ha med ferdig tilpasset reservewire, eller 2,2 meter 3 mm wire og en god avbiter. Da kan wiren også brukes på andre kajakker.
Her er steg for steg beskrivelse av wirebytting:

1. Skru ut skruen på senkekjølknotten med en 2,5 mm umbrakonøkkel.
2. Dra ut senkekjølen med wiren, skru ut skruen og dra wiren ut av senkekjølen..
3. Sett i ny wire. hvis det er trangt kan du forsiktig borre ut skruehullet med et 3,5-4 mm bor.
4. Skru fast wire, og tre den fram til sittebrønnen, og fest foran. 5. Hvis wiren har fliset seg, eller hullet er trangt, kan du forsiktig borre opp senkekjølknotten med et 3,5-4 mm bor.

Og vips, så er kajakken klar til bruk igjen!

Hvis kajakken er en klubbkajakk, eller brukes av flere, kan det lønne seg å forsterke wiren foran ved hjelp av sølvlodding, og eller bytte til silkewire.

Senkekjølen kan med fordel ha en utdrager av tau eller lignende. Da er det lett å dra den ut hvis en liten stein har kilt seg mellom bladet og boksen.


4 kommentarer:

 1. bra!
  spørsmål:kan ein forsterke wire med rør utanfor wire, festa til senkekjølsknott? Det vil vel forminske faren for at wire"knekk"?
  Dette må du legge ut på god-tur sida som kategori "rep av kajakk".

  SvarSlett
 2. Svar: Ja, hvis det er plass i slangen som går bakover. Men har funnet ut at sølvlodding av de første 10 cm funker veldig bra. Også på P&H og North Shore...

  SvarSlett
 3. Hvor får du kjøpt wiren fra? Kan jeg kjøpe en hvilken som helst 3mm wire?

  SvarSlett
 4. Fikk et tips om å bytte til trekksnor som elektrikere bruker.

  SvarSlett